Is een webapplicatie minder veilig dan lokaal aan een bestand werken?

Laatst bijgewerkt: Aug 22, 2017 02:27AM CEST
Nee, zeker niet. Integendeel zelfs, we leggen u graag uit waarom.

Op dit moment bewaart u – zeer waarschijnlijk – uw gespreksverslagen lokaal op een PC in uw gebouw, of wellicht op een centrale netwerkschijf. De meeste organisaties maken die verslagen bijvoorbeeld in MS Word of een ander tekstverwerkingsprogramma. Soms wordt er van deze bestanden nog een backup gemaakt ergens 'in de cloud'. In het beste geval zijn zowel de tekstbestanden en de toegang tot de dataschijf beveiligd met een wachtwoord.

Op dit moment lijkt het wellicht of dat veiliger is dan uw gespreksverslagen in een webapplicatie te plaatsen.

Opvallend genoeg is dus juist het tegendeel het geval. De computer waarmee u werkt is altijd of soms verbonden met het internet, zodat u bijvoorbeeld dit soort artikelen kunt lezen. Dat is een vrij onveilige situatie. Door middel van een virus kunnen hackers vrij eenvoudig de informatie van uw computer halen. Een wachtwoord van een Word bestand of een harde schijf is daarbij nauwelijks bescherming te noemen en zodra het bestand geopend is kan het direct worden gelezen. Het is immers niet versleuteld. Om niet te spreken van het risico dat u loopt wanneer de computer als geheel wordt ontvreemd na bijvoorbeeld een inbraak of vanwege brand wordt vernietigd. Een backup van uw gespreksverslagen 'in de cloud' kan ook weer issues opleveren omdat u dan niet exact waar deze informatie zich bevindt.

Wanneer u werkt met de Digitale Gesprekscyclus staat al uw informatie uit de gespreksformulieren feitelijk bij ons in een versleutelde database op een server in een datacentrum (ingekochte dienst) dat is beveiligd tegen brand, aardschokken, inslagen, inbraak, etc. U krijgt de juiste informatie voorgeschoteld in een webbrowser en kunt deze informatie ook in dat scherm bewerken. Alle gegevens die tussen uw browser en onze database heen en weer worden verzonden gaan via een versleutelde verbinding (HTTPS protocol). Op die manier bewaart u dus niets lokaal, wordt alles versleuteld bewaard en kan er ook niets onderschept worden terwijl het verzonden wordt. Dat is echt vele malen veiliger dan bovenstaand scenario waarin u lokaal op een eigen computer werkt.

De server waarop u werkt via het internet staat overigens in Rotterdam, met een backup in Groningen. Het is dus helemaal niet onduidelijk of niet tastbaar waar uw gegevens zich bevinden.

Zelfs wanneer u alleen maar zou werken met een pen en een kladblok om gesprekken vast te leggen en dit zou bewaren in een kluis op kantoor zonder bemoeienis van digitale middelen, dan nog is dat gevoeliger voor brand en diefstal dan bij ons op de server. Bovendien uiteraard een stuk minder praktisch.

Het werken met de webapplicatie van De Digitale Gesprekscyclus is daardoor dus juist een stuk veiliger dan alle andere methoden.

Op de pagina Beveiliging van de website treft u meer informatie aan over de beveiliging van onze applicatie.