Een veilig wachtwoord (kiezen of wijzigen)

Laatst bijgewerkt: Jan 04, 2018 08:34PM CET

We doen steeds meer online. Een veelvoud aan gebruikersnamen en wachtwoorden hoort daar helaas bij. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot uw computer, e-mail en online accounts. Hoe krachtiger uw wachtwoord, des te beter de beveiliging tegen hackers en schadelijke software is.

Wij verplichten onze gebruikers sterke wachtwoorden te gebruiken, zodat deze niet makkelijk te kraken zijn. Op die manier kunt u veilig en onbezorgd internetten. Lees hier meer over de manier waarop wij onze beveiliging hebben geregeld.

Wanneer is een wachtwoord veilig?

Een veilig wachtwoord bestaat uit een lange reeks letters, getallen en tekens die niet logischerwijs een bestaand woord of zin vormen. Hierdoor is een veilig wachtwoord moeilijk door personen of speciale kraakprogramma’s te achterhalen. Deze software werkt op verschillende manieren, door bijvoorbeeld alle mogelijke combinaties van letters, getallen en tekens te proberen. Daarom is het belangrijk om een lang wachtwoord (of een wachtwoordzin) te gebruiken. Hoe langer het wachtwoord hoe groter het aantal mogelijke combinaties van tekens. Het aantal combinaties neemt immers exponentieel toe:

• Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten
  • Gebruik minimaal 8 karakters en een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en/of speciale tekens - Loopp4nXT!
  • Maak opzettelijk spelfouten - s0nzopgang
  • Gebruik nooit uw gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
  • Gebruik een wachtwoord manager (zoals 1Password of LastPass)
  • Kies een wachtwoord dat u kunt onthouden (de veiligste plaats om hem op te slaan is in uw hoofd)

Hoe maak ik een veilig wachtwoord?

Bij de Digitale Gesprekscyclus zijn een aantal minimumeisen gesteld aan een wachtwoord. Bedenk dat zowel de lengte als de complextiteit van uw wachtwoord de belangrijkste factoren vormen voor een veilig wachtwoord. Het gebruik van lange (maar eenvoudiger te onthouden) wachtwoordzinnen wordt sterk aangeraden, omdat hiermee de kans op kraken door software sterk wordt gereduceerd. De wachtwoordeisen zijn als volgt:

• Een wachtwoord dient altijd uit minimaal 8 karakters te bestaan. Langer is beter.

Daarnaast dient het wachtwoord te voldoen aan minimaal 3 van de onderstaande 4 eisen:

• 1 Hoofdletter (A-Z)
  • 1 Kleine letter (a-z)
  • 1 Getal (0 t/m 9)
  • 1 Speciaal karakter (!, $, #, %, etc.)

Een wachtwoord kan voldoen aan alle bovengenoemde criteria en nog steeds een zwak wachtwoord zijn. De tekenreeks "Hello2U!" voldoet bijvoorbeeld aan alle criteria voor een sterk wachtwoord, maar is nog steeds zwak omdat het een volledig woord bevat. "H3ll02U!" is een sterker alternatief, omdat een aantal van de letters in het volledige woord zijn vervangen door cijfers en omdat het woord tevens spaties bevat.

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord?

Bent u uw wachtwoord vergeten? Geen probleem, dat overkomt de besten. Ga naar https://app.ddgc.nl/login en klik op de link die u daar tegenkomt: Wachtwoord vergeten. We sturen u om vanzelfsprekende redenen geen nieuw wachtwoord toe. Na het invullen van uw gebruikersnaam sturen we u een e-mail met daarin een unieke link. Door op de link te klikken (deze is uit veiligheidsoverwegingen één week geldig) kunt u zelf een nieuw wachtwoord instellen. U kunt ook uw gebruikersnaam wijzigen of opvragen als u deze vergeten bent.

Tip: wissel uw wachtwoord

Wachtwoorden zijn unieke 'sleutelwoorden' die de deur openen naar uw persoonlijke informatie op computers of internet. Veel Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van de risico's van gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden. De Wachtwoord Wisselaar helpt u aan een goed wachtwoord via een vijftal eenvoudige, persoonlijke vragen. De Wachtwoord Wisselaar combineert deze gegevens en laat u een veilige, unieke en sterke combinatie van letters, cijfers en tekens zien.