360° feedback op competenties activeren

In deze video laten we je zien hoe je de 360° feedback functionaliteit op een competentieprofiel kunt activeren. Op die manier kunnen de leidinggevende, de medewerker zelf en eventueel een aantal collega’s het competentieprofiel van een medewerker invullen.


De onderstaande supportvraag over dit onderwerp kwam binnen, de vraag en het antwoord leek ons interessant genoeg om te delen via dit support centrum.


“Ik heb twee direct leidinggevenden, maar er is maar plek voor één iemand die met groene bolletjes (als leidinggevende) kan invullen. Het leek me dus een goed idee om mijn tweede leidinggevende als collega uit te nodigen, zodat hij – al is het dan met gele bolletjes – ook zijn feedback kan geven. Nu valt me op dat die tweede leidinggevende niet in de lijst met collega’s staat die ik kan uitnodigen.”


Ons antwoord:

Beste vragensteller,

Dank voor je reactie. Ik kan me je vraagtekens voorstellen. Dit is een noodzakelijke technische beperking. 

Wanneer je rechten als leidinggevende hebt over een bepaalde medewerker, dan kun je het dossier van die medewerker benaderen, inzien en bewerken – als leidinggevende. Daar hoort ook bij het invullen van het competentieprofiel van die medewerker – met de groene bolletjes van de leidinggevende. Wanneer je het gespreksdossier van één van je medewerkers benadert, dan moet de applicatie dus weten dat jij in dat dossier als gebruiker rechten als leidinggevende hebt.

De medewerker heeft echter soms meer dan één direct leidinggevende. Bovendien kan ook de leidinggevende van de direct leidinggevende het dossier van die medewerker inzien en benaderen (als leidinggevende). Er zijn dus nagenoeg altijd meerdere gebruikers die een dossier kunnen benaderen als leidinggevende.

Wanneer je een gebruiker die rechten als leidinggevende heeft gaat uitnodigen om iets als collega te doen in een dossier, dan ontstaat een conflict. De applicatie weet immers dat jij leidinggevende bent (groene bolletjes) en geen collega (gele bolletjes). Je zou dan overal een soort tussenscherm moeten maken met de vraag of je deze pagina van dit dossier deze keer als leidinggevende wilt benaderen of als collega. Dat lijkt ons geen fijne oplossing – vandaar deze beperking.

Vandaar dat wij alle personen die rechten als leidinggevende hebben over het dossier van een specifieke medewerker, uit de lijst van namen hebben gehaald van mensen die je kunt uitnodigen als collega voor 360° feedback. Dat gaat dus over de direct leidinggevende(n), maar ook hun eventuele leidinggevenden.

Als je toch per se iemand wilt uitnodigen die ook rechten als leidinggevende heeft van die medewerker om als collega in te vullen, dan kun je het systeem eventueel ‘omzeilen’ door ze als externe gebruiker toe te voegen om 360° feedback te geven. De persoon in kwestie hoeft dan niet in te loggen om de vragenlijst te beantwoorden en dus weet de applicatie ook niet dat het eigenlijk een leidinggevende betreft.

Ik hoor het graag als je nog vragen of opmerkingen hebt.

Vriendelijke groet,

Support DDGC

Plaats een reactie