Verwijderde gegevens terugzetten

Soms worden er per ongeluk gegevens verwijderd door gebruikers. Onze supportdesk krijgt regelmatig de vraag of ze verwijderde gegevens kunnen terugzetten in de applicatie.

Het duidelijke antwoord is: nee, wij kunnen geen verwijderde gegevens terug zetten.

Dit heeft verschillende redenen:

Ten eerste de AVG. Wij hebben jullie contractueel beloofd dat de gegevens in de applicatie van jullie zijn en dat – wanneer je ze verwijderd – ze ook echt weg zijn.

Er worden iedere dag van de applicatie database automatisch back-ups gemaakt. Je zou dan kunnen zeggen dat wij deze back up terug kunnen plaatsen en dat het probleem dan is opgelost. Dit betekent alleen dat ook dat alle andere aanpassingen, die na het moment van de back up zijn gedaan, ook weer geannuleerd worden. Dit zou betekenen dat alle sindsdien aangepaste of aangevulde dossiers van andere gebruikers dan ook verloren gaan. De back-up is dus bedoeld voor echte grote calamiteiten op applicatieniveau – om alles weer naar een eerder moment te kunnen terugzetten. Laten we hopen dat we dit nooit hoeven te doen.

Verder worden de back-ups van deze gegevens na 30 dagen ook door ons daadwerkelijk verwijderd. Dit i.v.m. de privacy. Wij kunnen en mogen gegevens niet bewaren.

Het is uiteraard erg vervelend als er gegevens verloren zijn gegaan. Vandaar dat er ook altijd een melding verschijnt of je zeker weet dat je de gegevens wilt verwijderen.